Tam tasdik hizmeti almak hususunda yasal bir zorunluluk bulunmamasına rağmen, bir yeminli mali müşavirden tam tasdik hizmeti almanız halinde şirketinize ne gibi avantajlar sağlıyor, her bir firma bazında ölçülüp biçilmeli ve fayda/maliyet analizi yapılmalıdır.
**Tam tasdik hizmeti alan firmalar nezdinde yeminli mali müşavir tarafından vergi kanunları, denetim ilke ve standartları yönünden detaylı bir şekilde incelenmek suretiyle inceleme esnasında ortaya çıkabilecek hatalı uygulamaları en aza indirmek suretiyle devlete bir güvence verilmektedir.
**Yeminli mali müşavirlere tasdik ettirilen beyannameler (gelir vergisi beyannamesi, kurumlar vergisi beyannamesi) ve bunların eki olan mali tablolar (gelir tablosu, bilanço v.s.) Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi inceleme elamanlarınca (İhbar ve özel durumlar hariç olmak üzere) öncelikle incelenmeyecektir. (18 seri nolu SM, SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliği’nin II/C bölümü)
Aşağıda belirtilen hadlerin altında olan firmalar beyannamelerini SMMM’ lere imzalatmak zorundadır. YMM’ lerle tam tasdik sözleşmesi yapan firmalar bu zorunluluktan muaf olurlar. Gelir veya kurumlar vergisi beyanname ve eklerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.
3568 sayılı Kanun’un 37 sıra numaralı Tebliğ’i düzenlemesine göre, hadler yeniden değerleme oranında her sene artırılır.
Tam tasdik sınırı 2023 yılında uygulanmak üzere
|
TL
|
2022 Yılı Aktif Toplamı
|
40.254.000
|
2022 Yılı Net satışlar toplamı
|
80.487.000
|
Yukarıdaki hadler tam tasdik sözleşme imzalama sınırı olup, isteyen firmalar bu hadlerin altında kalsa dahi bir yeminli mali müşavir ile olarak tam tasdik sözleşmesi imzalayabilecektir.
Tam tasdik sözleşmesi yaptırmak isteyen firmalar, her yıl için Ocak ayı içerisinde bu sözleşmeleri imzalamalıdırlar.
Tam tasdik hizmeti almanızın firmanıza sağlayacağı diğer avantajlar ise şöyledir:
**Tam tasdik hizmeti alan firmalar, prensipte herhangi bir sınırlandırma olmadan, YMM tasdik raporu ile KDV iadesi alabilmektedirler.
**Firma, diğer yeminli mali müşavirlerden gelen karşıt inceleme tutanaklarındaki bilgi talepleri, tam tasdik hizmeti sözleşmesi yapılan YMM’ler tarafından karşılanır.
**Mükelleflerin İTUS (İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi) sertifika sahibi olabilmeleri için gereken şartlardan birisi de cari takvim yılı da dâhil olmak üzere son iki takvim yılına ilişkin tam tasdik sözleşmesi bulunmalıdır,
**Mükelleflerin, sahte belge ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanılmasına yönelik olumsuz tespit bulunan dönemi kapsayan takvim yılında, süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesi bulunması durumunda; sahte ve yanıltıcı olduğu tespit edilen belgelerde yer alan alım tutarının, aynı dönemdeki toplam alımlarının %5’ini geçmemesi halinde, bu mükellefler hakkında sahte belge ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanılması tespiti gerekçesiyle özel esaslar kapsamına alınmayacaktır.
**İmalatçılar tarafından yapılan mal ihracında 10.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilmektedir. Ancak süresinde düzenlenmiş YMM tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için bu sınır 100.000 TL olarak uygulanmaktadır, yani süresinde tam tasdik sözleşmesi bulunan imalatçı-ihracatçıların 100.000-TL’ye kadar olan iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilmektedir.
**Yatırım indirimi, Ar-ge indirimi v.s diğer kurumlar vergisi istisnalarından yararlanmaları için, ayrıca tasdik raporu düzenlettirmelerine gerek bulunmamaktadır.
**Mükelleflerin YMM tam tasdik sözleşmesi bulunan takvim yılına ilişkin KDV iade taleplerine bağlı olarak mükellefler nezdinde yoklama yapılmayacaktır.
**Gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden mahsup edilemeyen gelir ve kurumlar vergisi stopajının 151.000 TL’ nin üstünde olan kısmının tam tasdik raporuna istinaden iadesi mümkündür. 315 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği değişikliğine paralel, 252 Seri No.lu GV Genel Tebliğine göre; henüz sonuçlanmamış iade taleplerine de uygulanmak üzere; 1.1.2023 tarihinden itibaren 1.518.000 TL.'na kadar.
31.01.2023