MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 297708

  MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

Okul Harcamaları Gider Yazılabilir mi ? 03.10.2017

Okul Harcamalarının Gider Yazılıp Yazılmaması Hakkında

Okulların açılmaya başlaması ile birlikte, ticaretle uğraşanların çocuklarının okul masrafları da başlıyor.

Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri kapsıyor. Okul harcamaları için alınan faturaların eğitim gideri olarak indirim konusu yapılıp, yapılmayacağı hususunda sorular eksik olmuyor.

Gelir Vergisi Mükellefleri Açısından;

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunumuzun “Diğer İndirimler” başlıklı 89. maddesinde ve  85/2012-7 sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde “Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir..” denilerek;

Çocuğunuz için yaptığınız okul harcamaları şu şartları taşımak kaydıyla gelirinizden indirilebileceğiniz belirtilmiştir:

  • Beyan edilecek gelirin % 10 ’luk kısmını aşmayacak,
  • Çocuğunuz 25 yaşını doldurmamış olacak,
  • Harcama Türkiye’de yapılacak,
  • Harcamanın yapıldığı eğitim kurumu gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olacak,
  • Harcamalar belgelerle tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.

Vakıflar tarafından kurulan üniversiteler kurumlar vergisinden muaf olduklarından, anılan kurumlara çocuğunuz için ödemiş olduğunuz tutarlar gelir vergisi beyannamenizde indirim konusu yapılamaz.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri (Şirketler) Açısından;

Bilindiği üzere; anonim ve limited şirketler sermaye şirketlerinden olup, vergi yasaları bakımından kurumlar vergisine tabidir. Bu şirketlerin elde ettikleri tüm kazançlar, kurum kazancıdır. Bunlar, bir takvim yılı içinde elde ettikleri kurum kazançları üzerinden, vergiye tabi tutulmaktadırlar. Bu kazanç tespit edilirken, G.V.K.’nun 40. maddesindeki “İndirilecek Giderler” ve 41. maddesindeki “Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler” dikkate alınmaktadır.

Konumuzu  ilgilendiren 40. maddenin 1. bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan giderlerin indirim konusu yapılabileceği bildirilmiştir.

Haliyle, şirket ortaklarının çocukları için yapmış oldukları eğitim harcamaları şahsi giderler olup, şahsi giderlerinin indirim konusu yapılması mevzuata uygun değildir.

Diğer taraftan 41. maddenin 1. bendinde de; teşebbüs sahibi ile eşinin  ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar ve ayni olarak aldıkları sair değerlerin indirimi ve gider yazılamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, şirket ortaklarının çocukları için yapmış oldukları eğitim harcamaları şahsi giderler olduğundan, gider ya da indirim konusu yapılamaz.

Şirket ortaklarının şahsi harcamaları şirket adına fatura edilmiş olsa bile, bunların gider yazılması hem TTK’na, hem de vergi yasalarına göre mümkün değildir. Bunların kanunen kabul edilmeyen gider yazılıp, dönem kazancına ilave edilerek beyan edilmesi, vergi yasalarına göre vergi ziyaını önlemektedir. Ancak, gider yazılması şirket kaynaklarının azalmasına neden olduğundan, TTK hükümlerine göre  kanunen kabul edilmeyen gider yazılması da mümkün değildir. Bu nedenlerle bu tür ödemelerin gider yazılmaması önerilmektedir.

Gerçek kişiler kendileri, eşleri veya çocukları için yaptıkları eğitim harcamalarını vergiden düşme imkânına sahipken, şirket ortaklarının böyle bir avantajı yok. Ancak, şirketlerin vakıf veya derneklere eğitim bursu adı altında yaptıkları bağışların Kurumlar Vergisi beyannamesinde vergi matrahından indirilmesi mümkündür. Söz konusu yardımın; kamu idarelerine, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan derneklere veya bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılıyor olması gerekir. Yıl içerisinde bu şekilde yapılacak yardım toplamının da ilgili yıla ait kurum kazancının % 5’ini aşmaması gerekir.

Şirketler, Çalışanlarının Çocuklarına Okul yardımı verebilir mi?

Çalışanlara, sadece sosyal sorumluluk çerçevesinde yapılan ödemeler yani bağışlar, hiçbir şekilde gider kaydedilemez. Yine çalışanlara okulların açılması ile çocukları için yapılan eğitim yardımları da bu kapsamda düşünülmelidir.  İstihdam edilen personele sağlanan her türlü menfaat ücret niteliğindedir  ve çalışana sağlanan menfaatin brüt tutarı üzerinden ücretine ilave edilerek gider kaydedilmesi gerekir.