MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 297692

  MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

Yeni Yıla Girerken Önemli Hatırlatmalar 21.11.2017

Bağımsız Denetime Tabi Olmanın Şartları; Zorunlu olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler (kamu yararına olanlar,SPK' ya bağlı şirketler gibi) dışında kalan diğer şirketler için 16.02.2016 Tarih 2016/8549 sayılı Karar uyarınca tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan limitet ve anonim şirketlerbağımsız denetime tabidir:

Aktif toplamı 40 milyon ve üstü Türk Lirası

Yıllık net satış hasılatı 80 milyon ve üstü Türk Lirası

Çalışan sayısı 200 ve üstü.

Karar 01.01.2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Şirketler, bu Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını (2016 ve 2017) art arda iki hesap döneminde aşmaları durumunda 2018 hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olur.

E-Defter ve E-Fatura Yükümlüsü Olma Zorunluluğu; Brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler takip eden yıldan itibaren, elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır.

E-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda olan mükellefler, tam bölünme, birleşme, veya tür değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler de e-fatura ve e-defter uygulamasına (en geç 3 ay içinde) geçmek zorundadır. 

Envanter işlemleri; İşletmelerin 31 Aralık tarihindeki mevcutlarının tesbitinin yapılması gerekiyor. Böyle bir tespit sayımlar ve mutabakatlarla yapılmalıdır.

Mutabakat Mektupları; Cari hesapların karşı firmalarla kesinlikle yazılı ortamda(mektupla ya da mutabakatlarının

Yeni alınıp işletme aktifine kaydedilen binek otomobillerine kıst amortisman uygulanacaktır. 

Yeni Yıl İçin Tasdik Edilmesi Gereken Defterler;  Aralık ayı içinde tasdik ettirilir. Bu konudaki açıklamalar “Defter Tasdikleri” başlığı altında ayrı bir yazı ile duyurulmuştur. 

6102 sayılı  TTK 39. Maddesi uyarınca,Ticari mektuplar ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde;

-Tacirin sicil numarası
- Ticaret unvanı
- İşletmesinin merkezi
- Tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi mutlaka yazılı olmalıdır.( TTK 1524/1. maddesi uyarınca  denetime tabi olan sermaye şirketleri internet sitesi açmak zorundadır.)

Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılması; Vergi Usul Kanununun 323. Maddesine göre dava ve içra safhasındaki alacaklar, yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmeyen ve dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük alacaklar için Şüpheli Alacak karşılığı ayrılacaktır. Zamanında şüpheli alacak karşılığı ayrılmazsa bu hak kaybedilir.

İhracat yapanlar döviz olarak elde ettikleri hasılatın %05 (Binde beşi ) oranında götürü gider ayırabilir, ancak söz konusu götürü gider bedelinin yıl içinde fiilen harcanmış olması esastır. 

Firmalar, Vergi Usul Kanununun 328. Maddesine göre sattıkları iktisadi kıymetin yerine yenisini alacaklarsa satıştan elde edilen karı Yenileme Fonu adı altında pasifte bir fon hesabına kaydedebilirler. 

Kur farkları ve faizlerin hesaplanıp ilgili gelir-gider hesaplarına kaydedilmesi gereklidir.

Alacak ve borç senetleri ile çeklere reeskont uygulanabilir.

Ar-ge ile bağış ve yardımlar ilgili hesaplarda kaydedilip beyannamede indirim ve istisnalarda kullanılmak üzere dikkatle kontrol edilmelidir.

Yatırımlar özellikle dikkatle ve teşvik belgelerine uygun olarak yapılıp yapılmadığı incelenerek indirimli kurumlar vergisi hesapları şimdiden yapılmalıdır.

Yeminli Mali Müşavir

Mehmet Gürkan Tanrıkulu